BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, June 18, 2012

Teknik Asas Pengucapan Awam.....

Assalamualaikum..rakan-rakan sekalian hari saya nak bekongsi sedikit ilmu bersama-sama rakan2 tentang teknik-teknik atau cara-cara untuk membuat pengucapan awam...Saya akui ramai anak muda dikalangan kita lemah sedikit dalam pengucapan Awam.....tak hari mari kita lihat teknik2 pengucapan awam untuk membantu anak muda kita untuk membuat pengucapan awam...Jika kita sebut sahaja pengucapan awam ramai orang akan tunduk muka sahaja,gemuruh,ketaq itu jawapan yang akan kita terima,termasuk saya juga permula saya terlibat dalam pengucapan awam pelbagai perasaan yang saya lalui,takut,malu,sakit perut mcm-macam lagi saya rasa tapi Alhamdulillah saya dapat atasnya dengan teknik-teknik yang telah diajar oleh guru saya.

1.Bagi yang islam baca basmalah terlebih dahulu,selepas tu selawat ke atas nabi junjung kita......
2.tarik nafas dan ambil masa sedikit sebelum memulakan ucapan,
3.mulakan ucapan dengan fokus mata kita ke atas  bumbung,syiling atau sebagainya,selepas itu perlahan-lahan alihkan mata kita dari atas sampai kebawah lepas itu pandang penonton mata kita fokus kearah penonton...jangan hanya penonton dihadapan sahaja pandang kearah kiri dan kanan juga kerana mereka juga penonton yang sedang menonton dan mendengar kita jaga...
4.Pastikan jarak anda dengan Microfon itu dengan jarak yang sesuai.
5.Suara harus lantang dan jelas sebutannya
6.Jangan menggunakan satu nada sahaja..Guna Variasi Nada untuk menarik penonton mendengar pengucapan kita
7.Bahasa badan 'Body Language' juga memainkan perana jangan hanya kaku shja ianya akan membuat penonton boring mendengar pengucapan kita.
8.Jangan memasukkan tangan kedalam poket seluar bagi lelaki perempuan poket baju kurung.
9.Ketahui fakta,isi,maksud 'Definisi',serta maklumat tentang pengucapan kita.jangan hanya cakap tak isi ibarat tin kosong.
10.Jangan menunjukan kelemahan diri,gerumuh atau kegugupan yang adna rasai,kerana ianya akan membuat anda hilang tumpuan.
11.Lemparkan senyum kepada penonton,jangan memulakan ucapan denga nada yang membosankan,
12.Kurangkan gaya tangan....
13.dalam pengucapan awam hati-hati jangan menyentuh tentang sensitiviti perkauman,maruah atau aib individu,jaga maruah diri,jangan melakukan aksi yang tak indah mata memandang.
14.Selamat berjaya.

ini adalah sedikit ilmu ang dapat saya kongsikan bersma2 rakan sekalian.....jika ada kelemahan saya mohon kemaafan...semoga ilmu ini sedikit sebanyak dapt membantu anda....

Disediakan Oleh : Fitri Hj Ahmad

RINTIHAN UNTUK ILLAHI

HIDUP INI IBARAT NELAYAN,
PAGI KE LAUT PETANG BARU PULANG,
BILA SAMPAN PENUH MUATAN SEMUA DATANG,
BILA IKAN SEGAR SEMUA LETAK HARGA YANG MAHAL,
TAPI BILA MUATAN KOSONG ORANG PANDANG PON TIDAK,
BILA IKAN TIDAK ELOK DIBELI PON TAK MAHU,
HIDUP INI PENUH SUKA DAN DUKA,
HIDUP INI IBARAT PLASTIK BILA PERLU DICARI,
BILA TAK MAHU DIBUANG BERSEPAH,
DIPIJAK DIBAKAR,
BETAPA PEDIHNYA HATI INI,
BETAPA SAKITNYA HATI INI BILA DITIKAM,
HIDUP MENCARI KEREDHAAN ILLAHI,
HIDUP UNTUK MENANTI PERGI,
PERGI MENGHADAP ILLAHI

Blog niee dah lama tak update

wahh blog nie lama pula aku tinggal tak update tengok dh banyka sawang kena aku bersihkan dlu.....buang-buang sampah sarap,kasi kemas skit....hahahhaha

There was an error in this gadget